
Wypróbuj nasz przepis!
Zapiekanka z polędwiczki wieprzowej, kaszy i warzyw
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa, około 350-400 g
- 1 litr rosołu
- 200 g kaszy jęczmiennej, jaglanej lub gryczanej
- dowolne warzywa, np.: 2 marchewki, 1 mała cukinia lub 1 bakłażan, 1 mała cebula lub 1 por, pół papryki czerwonej lub pomidorki koktajlowe 150 g, czosnek,
- sól, świeżo mielony pieprz
- ulubione świeże zioła np.: rozmaryn, tymianek,szałwia, koperek.
- 3 łyżki oleju lub masła klarowanego
Sposób przygotowania
Polędwiczkę posól, popieprz i obsmaż ze wszystkich stron na patelni na oleju lub na maśle klarowanym. Mięso zdejmij z patelni, niech chwilę „odpocznie”, następnie pokrój w plastry. Kaszę ugotuj na półtwardo (połowa czasu gotowania) i odcedź. Warzywa umyj, obierz i pokrój w plasterki lub półplasterki. Podsmaż warzywa na patelni na której smażona była polędwiczka. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę kaszy, na środku połóż plastry mięsa, wszystko przykryj warstwą warzyw i posyp posiekanymi świeżymi ziołami. Całość ostrożnie zalej bulionem, tak żeby całkowicie zakryć kaszę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego
do 180°C na około 25 minut.